In het Financieel Dagblad van staat dat zo’n zestig procent van de mensen niets of nauwelijks iets nieuws leert tijdens het werken. Een schokkend percentage volgens hoogleraar Van Dam, want binnen vijf tot tien jaar na het verlaten van school heb je een kennisachterstand. En aangezien iedereen tegenwoordig zo’n 50 jaar werkt, en de wereld steeds sneller verandert, is zo’n kennisachterstand ongewenst.
Mensen willen wel leren
Uit onderzoek blijkt dat mensen wel willen leren, en maar liefst 75% van de werkgevers scholing aanbiedt. Echter de aangeboden scholing valt in het niet bij de hoeveelheid gewerkte uren per jaar: gemiddeld 40 uur scholing op 1560 uren werken.
Leren is echter breder dan enkel scholing. Ook training on the job, oraten met collega’s, en feedback vragen en geven bieden mogelijkheid om te leren.
Leren is bij uitstek een sociaal proces
In het artikel worden diverse tips gegeven voor werkgevers om het leren binnen de organisatie te bevorderen. Prettig als je werknemer bent, maar wat kun je doen als je ZZP-er bent?
ZZP-er geeft minder dan 500 euro per jaar uit aan ontwikkeling
Ook voor ZZP-ers geldt dat hun huidige kennis met 5 tot 10 jaar verouderd is. Uit onderzoek van de KvK uit 2012 blijkt dat het merendeel van de ZZP-ers minder dan 500 euro per jaar uitgeeft aan ontwikkeling en bijscholing. Dit bedrag is niet raar, als je bedenkt dat de gemiddelde ZZP-er 10% minder verdient, dan een werknemer in loondienst.
Betekent dit nu dat ZZP-ers zich niet kunnen ontwikkelen? Nee!. Hieronder leg ik vijf manieren uit hoe je je als ZZP-er toch kan blijven ontwikkelen zonder veel geld uit te geven.
Vijf gratis manieren om als ZZP-er te blijven ontwikkelen
Er zijn vijf verschillende manieren om jezelf als ZZP-er te blijven ontwikkelen zonder veel geld uit te geven
1. Zorg voor verschillende opdrachtgevers
De eerste manier is het hebben van verschillende opdrachtgevers. Op die manier krijg je van verschillende kanten input. Dit helpt om up to date te blijven.
2. Zoek uitdagende opdrachten
De tweede manier is door op zoek te gaan naar uitdagende opdrachten. Neem niet alleen makkelijke opdrachten aan die je zeker weten kunt, maar zoek ook opdrachten die op de rand van je kennis en kunde zitten. Net op of over je comfortzone. Op die manier dwing je jezelf om je te blijven ontwikkelen.
3. Neem deel aan ondernemersnetwerk
De derde manier is deelnemen aan een ondernemersnetwerk, kenniskring of intervisiegroep. Door regelmatig af te spreken met mensen uit je vakgebied, of juist daarbuiten en met hen werkgerelateerde zaken te bespreken krijg je input die leidt tot nieuwe inzichten. Of te wel: krijg je de kans om te leren. De meeste ondernemersnetwerken en intervisiegroepen zijn gratis, of bijna gratis.
4. Ga samenwerken
De vierde manier is niet langer vanuit je zolderkamer te werken, maar te kiezen voor een (flex-) werkplek met andere ZZP-ers en/of ondernemers. Door dagelijks de mogelijkheid te hebben te sparren met anderen krijg je nieuwe inzichten, kennis over andere gebieden dan waar je zelf werkzaam bent. Dit leidt tot nieuwe kansen, toegang tot nieuwe opdrachtgevers, en mogelijk nieuwe samenwerkingen.
Flexwerkplekken kun je huren per uur/dagdeel/dag/maand. In de meeste plaatsen zijn ook gratis ontmoetingsplekken voor ZZP-ers. Hierbij kun je denken aan cafés, maar ook aan bibliotheken.
5. Wordt spreker
De vijfde manier om jezelf te blijven ontwikkelen om veel geld uit te geven is spreker worden, al dan niet betaald, op kennisnetwerken, seminars en congressen. Als spreker wil je een goed verhaal neerzetten. Je dwingt zo jezelf om je vakgebied bij te houden. En doordat je erover spreekt, en je toehoorders de kans biedt om te reageren, krijg je nieuwe input. Hou je niet zo van spreken voor volle zalen, dan kun je natuurlijk ook overwegen om te publiceren in vakbladen, op LinkedIn of op je eigen blog.
Wat doe jij om je te blijven ontwikkelen?