Talentmanagement kun je als ondernemer of manager bewust of onbewust toepassen. Met het beantwoorden van deze vijf vragen krijg je een goed beeld van de aanwezigheid van (bewust of onbewust) talentmanagement in jouw organisatie. Bij talentmanagement wordt vaak gedacht over de ontwikkeling van talenten van medewerkers. Echter, ook als ondernemer kun je jezelf ontwikkelen. Vergeet jezelf dus niet als je nadenkt over talentenmanagement.
Door de antwoorden op deze vraag te bespreken in het Management Team (MT) leg je een goede basis voor bewust talentmanagement.
Vraag 1: Hoe worden mensen ontwikkeld als ze eenmaal geïdentificeerd zijn als talent?
Komen ze in een gestandaardiseerd traject, zogenaamde management development trajecten, of zijn er vele wijzen waarop talent de ruimte krijgt zichzelf te ontwikkelen?
Welke mogelijkheden heeft het MT of jijzelf als ondernemer om jezelf verder te ontwikkelen?
Vraag 2: Welke ontwikkelmogelijkheden biedt de organisatie?
Ontwikkelmogelijkheden zijn bijvoorbeeld: overplaatsing, promotie, projecten, coaching, mentoring, opleidingsmogelijkheden (zoals MBA, andere managementkwalificaties, Online Learning), mentor zijn, vrijwilligerswerk.
Bedenk als ondernemer of de organisatie waar je eigenaar van bent jou nog wel kansen geeft om je te ontwikkelen, in je ondernemerschap, in je vakgebied, als persoon. Als er binnen de organisatie onvoldoende mogelijkheden zijn, welke mogelijkheden zijn er buiten de organisatie?
Vraag 3: Hoeveel steun en support biedt de organisatie?
Wordt de medewerker in het diepe gegooid en is het zwemmen of verzuipen, of worden ze plat geknuffeld met coaches, mentoren en extra ondersteuningsmogelijkheden?
Vergeet niet na te denken over welke steun je zelf ervaart als ondernemer. En ook de vragen welke steun je idealiter nodig zou hebben en van wie zijn zinvol om eens over na te denken.
vraag 4: Wie en wat heeft de meeste invloed op een individuele carrière?
Besluit de organisatie welke mogelijkheden een individuele medewerker heeft, en heeft de medewerker nauwelijks tot geen inspraak? Of is het de medewerker die besluit welke carrièrestappen hij wil nemen, en heeft de organisatie zich daar maar in te schikken?
Stel jezelf als ondernemer ook deze vraag: bepaalt de organisatie welke kant je carrière opgaat of heb je als persoon zelf ook invloed op je carrière? Wil je ondernemer blijven? Is dit de branche waar je in wilt zitten? Wil je deze producten/diensten leveren? Wil je eigenlijk wel (dit aantal) medewerkers? Zo maar wat vragen die je helpen om na te denken over wie nu eigenlijk jouw werkend leven bepalen.
Vraag 5: Met hoeveel mensen kan een individuele medewerker zijn carrièremogelijkheden bespreken?
Is het alleen mogelijk de carrièremogelijkheden met de direct leidinggevende te bespreken, of kan de medewerker ook anderen betrekken om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden? Denk bijvoorbeeld eens aan collega’s, hr of een externe coach.
En met wie kun jij praten over je carrière als ondernemer? Vaak zijn accountants of financierders, oud-eigenaren en mede-ondernemers mensen met wie gespard wordt over de onderneming. Echter, als ondernemer ben je niet je onderneming. Het inhuren van een externe coach kan je nieuwe inzichten geven over carrièremogelijkheden die je hebt als ondernemer. Soms biedt de AOV-verzekering de mogelijkheid aan om met een coach te praten.
Er is niet een beste manier om talentmanagement in te richten. Het is wel belangrijk dat de vijf antwoorden congruent zijn aan elkaar.
Dit artikel is geïnspireerd door:
Blass & April (2008), Developing talent for tomorrow, in: Develop, nr 1, p 48-59
Meer lezen
Hoe duurzaam is je carrière als ondernemer?